Notice: this event has taken place on September 15, 2022 20:00:00. You can no longer sign-up for this event.

INNOVATE & Radboud Universiteit: De Nacht van de Ruimte (NL)

Event summary

Welke impact heeft ruimtevaart op de uitdagingen van onze wereld? Wetenschappers, kunstenaars en ondernemers laten het je beleven.

Bellen via satellieten in de ruimte vinden we de normaalste zaak van de wereld. Maar wat kan het heelal ons verder nog bieden? Om antwoorden te vinden op de uitdagingen van onze wereld zoeken we steeds meer buiten onze atmosfeer. We onderzoeken of leven op andere planeten mogelijk is, wat de snelheid is van het licht en radiogolven, en wat er zich afspeelt in zwarte gaten. Wat hebben we nu eigenlijk aan innovatie in ruimtevaart, en wat is de impact op ons leven hier? Kom erachter tijdens deze inspirerende avond met lezingen, filosofie, muziek en poëzie. 

Met bijdragen van:

De Nacht van de Ruimte image

Heino Falcke, professor Radio Astronomie and Astrofysica aan de Radboud Universiteit – Je hebt zijn werk vast en zeker voorbij zien komen: de wereldberoemde foto van het zwarte gat waarmee hij op ongeveer alle televisiestations ter wereld te zien was. Hij neemt ons mee in zijn zoektocht naar ons bestaan en vertelt hoe hij hier een wereldwijde samenwerking voor opzette. Hij won in 2011 de prestigieuze Spinoza prijs en in 2021 de amerikaanse Henry Draper Medal voor zijn leiderschap in het maken van de eerste foto van een zwart gat. (foto: Boris Breuer)

De Nacht van de Ruimte image

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter, theatermaker en gefascineerd door de ruimte en ruimtevaart. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar 2021. Daarnaast schreef ze twee dichtbundels, twee romans en tientallen voorstellingen. Haar eerste dichtbundel schreef ze gedeeltelijk als zelfverklaard huisdichter bij de European Space Agency. In 2019 tourde ze door Nederland met de voorstelling Stadsastronaut, waarin ze onderzocht hoe we hier op aarde kunnen leven met de blik van een ruimtevaarder. Op dit moment werkt ze aan De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. (foto: Sanne Peper)

De Nacht van de Ruimte image

Oliver Daemen (links op de foto) is na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers de vierde Nederlander die zichzelf astronaut mag noemen. Hij mocht namelijk op 18-jarige leeftijd met Jeff Bezos (de grote baas van Amazon, op de foto met cowboyhoed) mee in zijn nieuwe raket van ruimtevaart startup Blue Origin. Dit maakte Oliver in één klap de jongste astronaut ooit op deze aardbol. Oliver vertelt ons tijdens de Nacht van de Ruimte over zijn jongensdroom naar de ruimte en doet daarnaast mee tijdens het panelgesprek.

De Nacht van de Ruimte image

Marc Klein Wolt, Radboud RadioLab – Hij presteerde het al om een telescoop mee te laten liften op een Chinese satelliet naar de maan, maar de plannen van astronoom Marc Klein Wolt reiken nog verder. Hij wil een heel netwerk van telescopen neerzetten op de achterkant van de maan, én eentje bovenop een berg in Namibië. Aan ambities geen gebrek, al heeft zijn omgeving soms moeite hem bij te benen.

De Nacht van de Ruimte image

Jesse Laport, Mensen Zeggen Dingen – Jesse kun je hebben gezien op Lowlands Festival, in een theater of gehoord op NPO radio. Bij INNOVATE rondt hij zo nu en dan de avond af met een live-geschreven gedicht. Reflecties, verwondering en een lach gegarandeerd. 

Ook in het programma:

  • Klaus Werner, PinkRF – Pink RF is bezig met een technologie die zuurstof op Mars mogelijk gaat maken. 
  • Marc Davidson, hoogleraar ethiek aan de Radboud Universiteit – Marc zal tijdens het panelgesprek zijn licht laten schijnen op de vraag of ruimtevaart, gezien het klimaatprobleem, nog wel zo verantwoord is.
  • Mystery guest

Presentatie door Eva Eikhout (BNN-VARA).

De avond wordt georganiseerd door innovatieplatform INNOVATE in samenwerking met de Radboud Universiteit. Meer events en nieuws over innovatie, wetenschap en technologie zijn te vinden op www.innovate.community.

Event organizer

Organisation logo

INNOVATE