In kaart gebracht: het Nijmeegse landschap rond start-ups

There are quite some startup (pre)-incubators and startup support organizations in this region. It can get a bit confusing: what’s the difference between the organizations and who’s the best fit for you? This is why the Economic Board did some research on three different startup support organizations: Mercator Launch, Briskr and Startup Nijmegen.
(Sorry, only in Dutch)

In kaart gebracht: het Nijmeegse landschap rond start-ups

Het barst in Nijmegen van de start-ups. Groot en klein, ambitieus en low-profile. Er ontstaan ondertussen ook steeds meer initiatieven om die start-ups heen. Organisaties of programma’s die hen op verschillende manieren begeleiden richting succes. We zetten drie van de belangrijkste daarvan op een rij.

Iedereen op de campus kan altijd bij ons binnenlopen om te sparren met een coach

Mercator Launch

Mercator Launch wil bij medewerkers, AIO’s en studenten op de Heyendaal Campus (de Radboud Universiteit, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en het Radboudumc) de ondernemersgeest stimuleren. Het gaat daarbij om de allereerste ondernemersstappen, de zogeheten pre-incubatiefase. “Maar bij bijvoorbeeld een vinding in de hightech, waar we er veel van hebben, kan die prille fase soms meerdere jaren duren”, legt programmamanager Brechtje Vreenegoor uit. “Denk alleen al aan een haalbaarheidsonderzoek voor de technologie.” Niet alleen bedrijven die zich met complexe materie bezighouden zijn welkom. “Maar uiteraard hebben dat soort start-ups, die vaak een flinke investering nodig hebben, wel meer begeleiding nodig dan iemand die adviseur wil worden.”

De begeleiding gebeurt op twee manieren. “Iedereen op de campus kan altijd bij ons binnenlopen om te sparren met een coach. Daarnaast is er een intensiever traject mogelijk waarbij we een-op-een kijken waar een ondernemer staat, waar hij of zij naar toe wil en wat daarvoor nodig is. We kunnen deelnemers onder andere in contact brengen met ervaren ondernemers. We beschikken over een groot netwerk.”

Over het doel zegt Vreenegoor: “Van de ene kant willen we awareness creëren omdat ondernemer zijn in deze tijd een serieus carrièreperspectief biedt. Daarnaast willen deelnemers helpen om niet tegen muren aan te lopen. En we maken een selectie. Bedrijven die bij ons het programma doorlopen zijn interessant voor de regio.”

Sinds de start in mei van dit jaar zijn vijftig ondernemers intensief begeleid. Dat zijn zeker niet allemaal studenten, maar ook veel AIO’s en medewerkers. Vreenegoor: “En daar zitten hele goede tussen. Ik kom uit het bedrijfsleven, dus ik kijk kritisch, maar het niveau heeft mij echt verrast.”

Briskr

Briskr richt zich op ongeveer dezelfde soort start-ups als Mercator Launch, maar in een latere fase. De stap van Mercator Launch naar Briskr komt dan ook vaak voor. Program Director John Schalken: “Onze missie is het ondersteunen in de fase van start-up naar scale-up. We richten ons daarbij op innovatieve bedrijven in de health- en de hightech-sector en de cross-over daartussen.”

Briskr helpt ondernemers met name in het bewandelen van de juiste paden. Het heeft partnerschappen met onder meer Oost NL, Health Valley, de Novio Tech Campus, de Radboud Universiteit en het Radboudumc. “Er zijn veel instanties waarbij jonge bedrijven in deze sectoren terecht kunnen voor ondersteuning of eventuele financiering. Wij kijken wat het beste bij ze past. Zelf beschikken we niet over de mogelijkheid om te financieren, maar we kunnen daar wel bij helpen. Vooral in de vroege fase, het lastigste moment voor veel bedrijven, is dat heel belangrijk. Je hebt bijvoorbeeld het RedMedTech Discovery Fund, een Gelders Fonds waarin 2,5 miljoen euro zit. Wij hebben de opdracht op ons genomen om bedrijven te begeleiden richting een aanvraag.”

Schalken spreekt over twee speerpunten. “We bieden bedrijven met ons team van partners ondersteuning in hun groeiplannen. Daarnaast zijn we begonnen met workshops over alle facetten van het ondernemerschap. Tijdens die zogeheten Briskr Academy horen deelnemers van ervaren ondernemers over ervaringen en de valkuilen. Ze versterken dan ook hun netwerk. Iedere maand komen daar tachtig tot honderd mensen naar toe.”

Ook is er sinds kort een team van Briskr dat bedrijven helpt met de huisvesting en het vinden van de juiste faciliteiten en apparatuur. “De samenwerking met onder andere de RU en het Radboudumc komen daarbij natuurlijk goed van pas.”

StartUp Nijmegen

StartUp Nijmegen kan gerust een begrip in de regio worden genoemd. Het programma richt zich op alle soorten van startende ondernemers, met name in de zakelijke dienstverlening. In 2016, op initiatief van Dick Bos, werd de naam gelanceerd, voortbordurend op de al bestaande CVJO.

StartUp Nijmegen biedt beginnende ondernemers allereerst een flexibele werkplek. “Met goede zit-sta-bureaus en ergonomische stoelen”, maakt New Business Developer Jan van Raaij duidelijk. Het unieke aspect zit volgens hem in het netwerk van bedrijven dat StartUp Nijmegen heeft. “27 gerenommeerde bedrijven uit de regio werken met ons samen en ondersteunen de ondernemers met hun kennis en hun netwerk. Een keer in de maand komen ze naar ons toe om drie keer een uur met verschillende ondernemers te praten. De startende ondernemers krijgen dan tips, maar worden ook geholpen richting potentiële klanten. Want we merken dat acquisitie, zeker koude acquisitie, voor veel beginnende ondernemers moeilijk is.”

Maar liefst een tot twee keer in de week organiseert StartUp Nijmegen workshops die gratis toegankelijk zijn, ook voor niet-leden. “Die kunnen over allerlei onderwerpen gaan waarvan wij horen dat ondernemers er vragen over hebben.”

Onder veelbelovende namen als ‘Fuckup Nights’, ‘College Tour’, ‘Lightning Talks’ en ‘Lead Generation Sessions’ organiseert StartUp Nijmegen nog veel meer activiteiten door het jaar heen. En ondernemers die ergens tegenaan lopen worden met een brainstormsessie weer op weg geholpen. Ook kunnen deelnemers (gratis) een fiets lenen of (tegen betaling) een auto, voor vervoer naar een afspraak. Dat alles doet ruim 90 ondernemers besluiten om op dit moment lid te zijn. “De sector maakt voor ons niet uit. Het kan een archeoloog zijn, maar ook iemand die pubquizes maakt.”